Musikteatern 18 på Karelia – Följ med resan från början till slut.

Okategoriserade

Steg för steg och hand i hand tillsammans!

31 Dec , 2017, 14.43 annettestrom

  Gallery

Det viktigaste är inte målet utan resan. Så har det alltid varit, även för mig. Nu känner jag mig privilegierad för att ha kunnat vara med i resan med ”18” gänget. Skönt och viktigt är det ju också att vara i mål efter en lyckad resa i full fart som lyckades och som vi upplevt tillsammans. Jag är oerhört rörd och imponerad av precis alla som har varit med i produktionen, särskilt de unga som samtidigt håller på med massa av läxor, studier, hobbies utan att glömma de föräldrar och familjemedlemmar som skjutsar sina barn, lånar bilar bland annat.

Den tillväxt som jag kunnat se genom processen är enorm. Arbetsförmågan, koncentrationen, för färdighet att lära och utveckla sig krävs öppet minne och både tro och respekt för andra. Det har jag upplevt under de sista månaderna med 18 teamet. Dialogen börjar från förmåga att lyssna och det finns alltid tro, hopp och kärlek närvarande där dialogen tar plats/när dialogen pågår.

När jag blev tillfrågad att vara med i produktionen som koreograf, blev jag genast intresserad. Jag har alltid varit intresserad av händelser som handlar om inbördeskriget i Finland, trots att de händelserna inte drabbade min närmaste släkt. ”No man is an island” och från historien kan man hitta svar för olika frågor eller finna flera goda frågor och dialogen fortsätter!

”When I was in school our teacher in history told us about a war between Red and White.”

När jag studerade dans och fysisk teater i Amsterdamse Hogescool voor Kunsten (1993-1997), såg jag en dröm med texten här ovan på engelska. På grund av drömmen gjorde jag ett dansverk, andra årets studiearbete, som handlade om krig, frihet, en fallen ängel och kärlek, förstås.

Historiens lärare i min dröm var en verklig lärare och min pappas kollega i gymnasiet i Karleby. Han var inte min lärare, men i min dröm sade han den meningen. Min far var finskspråkig och litteraturlärare. De är båda döda men deras lektioner och erfarenheter lever kvar i deras studerande, barn och barnbarn. Titta in i framtiden – det förflutna är alltid närvarande.

En gång till: Tack till hela teamet och igen: Alla på scenen!

Annatuuli Saine, koreograf & dansare

Foton: Chris Senn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spam protection by WP Captcha-Free