Musikteatern 18 på Karelia – Följ med resan från början till slut.

Okategoriserade

En hälsning från författaren bakom boken Projekt Ines

13 Jan , 2018, 00.14 annettestrom

  Gallery

Under mina tonår i Ekenäs var teater och körsång mina främsta fritidsintressen. Karin Berglund och jag gick armkrok mellan alla teater- och sånggrupper som vi tillhörde. I december och maj körde det ofta ihop sig då vi skulle uppträda på olika jul- och sommaravslutningar. Men vi var ambitiösa unga människor som kunde leva på piroger, yoghurt och choko för att hinna i tid till alla övningar och framträdanden.

När Monika Fagerholm hörde av sig till mig med frågan om att skriva musikteater utifrån Projekt Ines, med och för ungdomar, slängde jag händerna i luften och ropade “men ja såklart”! Karin och Hanna Åkerfelt hade då redan börjat planera teater av boken så jag tussade ihop dem alla tre.

I november lade Emilia Ekström, som spelar Ebba, upp en Instagram-selfie i scenkläder och då blev Aderton för första gången på riktigt för mig. Det gör mig varm i hjärtat att tänka att vår tids unga människor gestaltar roller baserade på Anita Topelius och Anna Forsström, Ella och Ebba i pjäsen.

Anita är en ung engagerad kvinna 1917–1918. Skolveckorna tillbringar hon på internatskola i Grankulla tillsammans med sina bästa vänner och sin förälskelse Tönne. Innan inbördeskriget handlar Anitas dagbok mest om Tönne. De är ett par några veckor men sen blir det en trasslig historia och Anita blir så olycklig att hon slutar skriva dagbok. Först när kejsaren är avsatt i Ryssland börjar hon skriva igen. Sen fylls dagboken med politik och vintern 1918 skriver hon om sin flykt under inbördeskriget. Anita är på vita sidan och för henne är de röda odjur.

Anna däremot är en aktiv och engagerad röd. Även hennes dagbok handlar om såväl kärlek som politik. Hon är dödsförälskad i socialdemokraten KH Wiik och då han dyker upp i samma rum som Anna blir hon så till sig att hon inte får ett ord sagt. Dagboken är ett ypperligt exempel på att vi människor kan vara lika galet förälskade som intellektuellt skarpa. Anna skriver analytiskt om vad som sker i Helsingfors 1918 och hela den röda sidans kamp.

Anita och Anna ser kriget på nära håll då tyskarna kommer till Helsingfors men de har vitt skilda perspektiv på det som sker. “Hela luften andas glädje”, skriver Anita i sin dagbok i maj. För Anna däremot planteras en fruktansvärd ångest inom henne som stiger i takt med att tyskarna invaderar huvudstaden.

Två veckor innan premiären besökte jag repetitionerna på Karelia och jag blev oerhört rörd av att få se Karin och ungdomarna in action. Med min bok ville jag skriva historia för en ung målgrupp och inte för de redan insatta. Jag vill att fler än äldre män ska få höras i böckerna och samtalen om Finlands historia. Därför är det fantastiskt att ungdomar gestaltar och levandegör händelserna 1917–1918. Aderton är en perfekt fortsättning på mitt projekt Ines.

ps. på min egen blogg kan du läsa mina tankar efter premiären

Anna Lindholm, december 2017

Foton: Chris Senn och Anna Lindholm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spam protection by WP Captcha-Free